Kaapelin joulu -tapahtuma jää tauolle toistaiseksi

katjalaurijoulupukkiVuosina 2014-2016 järjestetty Kaapelin joulu jää toistaiseksi tauolle – tapahtumaa ei järjestetä vuonna 2018. Kaapelin joulua on järjestänyt vuonna 2010 perustettu Kierrätystehdas ry, jossa tapahtuman tuotannosta ovat vastanneet toiminnanjohtaja Lauri Helle ja tuotantopäällikkö Katja Valpas. Vuonna 2017 pidimme välivuoden tapahtumasta muiden projektien ja lomien vuoksi. Nyt molemmat ovat päätyneet toisiin töihin, joten aikaa ja resursseja tapahtuman tekemiselle ei enää ole.

Lauri on tällä hetkellä mukana tuottajana Jalotus – Upcycling Collective Kerava -nimisessä hankkeessa, jossa Keravan kartanon navettarakennukseen ollaan parhaillaan kasaamassa kiertotalousyhteisöä. Yhteisö tarjoaa tulevaisuudessa esimerkiksi ompelu-, puu- ja polkupyöräverstaiden käyttöpalveluita ja erilaista vaihdantatoimintaa. Lisäksi on tulossa tapahtumia, kursseja, koulutusta, yhteisöviljelmiä, kotieläinpihaa ja omavaraistalouden projekteja.

Katjan löytää nykyisin Kaapelitehtaan ja Suvilahden kulttuurikeskusten tuotantokoordinaattorin penkiltä, jossa hän vuokraa tiloja lyhytaikaisille tapahtumille.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Historia
Kaapelin joulu sai alkunsa kun Vanhan ylioppilastalon legendaariset joulumyyjäiset tulivat vuoden 2013 jälkeen tiensä päähän. Joukko myyjiä (jotka sittemmin perustivat Pro Kädentaitajat ry:n) ryhtyi kartoittamaan erilaisia vaihtoehtoja uusille myyjäisille ja etsintöjen jälkeen paikaksi valikoitui Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan Kaapelitehtaan Merikaapelihalli. Uuden joulutapahtuman järjestäjäksi pyydettiin maaliskuussa 2014 Kierrätystehdas ry:tä.

Ensimmäinen vuosi sujui mainiosti keräten n. 35 000 kävijää ja sille oli selkeästi tilausta. Kaksi ensimmäistä tapahtumaa olivat 10 päivän kestoisia ja viimeisin vuonna 2016 järjestettiin kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Tapahtuma oli ohjelmaltaan poikkeuksellisen monipuolinen verrattuna perinteisiin joulumyyjäisiin. Yhteensä Kaapelin joulussa vieraili kolmen vuoden aikana yli 80 000 kävijää ja yrityksiä oli mukana n. 200 joka vuosi.

Haasteita
Välivuoden 2017 aikana pohdimme paljon tapahtuman tulevaisuutta. Palaute tapahtumaan osallistuneilta kävijöiltä oli pääosin todella hyvää, mutta sen sijaan myyntipaikoilla mukana olleiden yrittäjien palaute ristiriitaista nimenomaan myyntien suhteen.

Esimerkiksi 3-päivän myynnit saattoivat liikkua 500 ja 5000 euron välillä. Jos pieni myyntipaikka maksaa lähes 400 euroa + muut osallistumiskulut, niin kaikille osallistuminen ei ole ollut mitenkään kannattavaa. Toisaalta taas yhtä monet sanoivat myyntien olleen joko kohtalaisia tai hyviä, joten mitään selkeää johtopäätöstä tapahtuman kannattavuudesta yrittäjille emme pystyneet muodostamaan.

Tapahtumapaikkana toimiva Kaapelitehtaan Merikaapelihalli vuokrataan tyhjänä hallitilana, jonne rakennetaan kaikki tapahtumiin tarvittava itse. Tämä antaa valtavasti mahdollisuuksia, mutta myös maksaa ja on hitaampaa. Olemme aina halunneet satsata erityisen paljon myyjien viihtyvyyteen rakentamalla mm. taustaseinät, sähköt, lattiamatot sekä tarjoamalla pöydän ja tuolin. Emme myöskään ole halunneet järjestää pelkkää myyjäistapahtumaa, vaan isossa roolissa ovat olleet erilainen maksuton ohjelma ja työpajat. Myös hyvä, laadukas ja henkilökohtainen asiakaspalvelu niin ennakkotuotannossa kuin tapahtumassakin on ollut meille todella tärkeää.

Taloudellisesti järkevämpää olisi ehkä tällaisissa tapahtumissa merkata maalarinteipillä paikat lattiaan ja pyytää osallistujia tuomaan itse omat rakenteensa, mutta koemme että kunnon fasiliteetit tekevät tapahtumasta viihtyisämmän niin kävijöille kuin myyntipaikan ostaneille. Tästä johtuen palaute järjestelyjen suhteen on kaikissa tapahtumissamme aina ollut niin myyjien kuin kävijöidenkin puolelta todella positiivista.

Talous
Tapahtuman liikevaihto oli 105 000 -120 000 euroa vuosittain. Vuonna 2016 henkilöstökuluihin meni 42 000 e, tiloihin, tekniikkaan, kalusteisiin ja somistukseen 34 000 e, markkinointiin, ohjelmaan ja työpajoihin 27 000 euroa sekä muihin kuluihin vielä 10 000.

Tapahtumaa järjestää voittoa tavoittelematon yhdistys Kierrätystehdas ry. Myyntipaikoiltaan loppuunmyydyllä joulutapahtumalla, meidän järjestämistyylillä pystyi maksamaan kahdelle henkilölle palkkaa tuotannon tekemisestä ja kattamaan yhdistyksen muut kiinteät kulut n. 4-5 kuukautta vuodessa. Olemme todenneet, että näin isossa tapahtumassa on oltava vähintään kaksi henkilöä jotka vastaavat tuotannosta, ja pystyvät tarvittaessa astumaan toistensa saappaisiin.

Näin suurta tapahtumaa joutuu käytännössä tekemään ympärivuotisesti, vaikka täysipäiväisesti riittää 4-5 kuukautta. Monet yrittäjät haluavat suunnitella vuoden tärkeimmän myyntiajan hyvissä ajoin etukäteen, joten paikat tulee olla haussa mielellään jo keväällä. Ennenkuin paikkoja voidaan taas alkaa myydä, on tapahtuman suunnitelmat lyötävä lukkoon, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Myyntipaikan hintoja emme halunneet nostaa, koska monelle pienyrittäjille hinta oli jo nyt kova, varsinkaan jos kauppa ei käy. Isommat paikat eivät mene kaupaksi, koska sen kokoisia yrityksiä tällä alalla ei ole liikaa, joten myyjiä pitää olla paljon, joka taas aiheuttaa väkisinkin joidenkin tuotteiden kohdalla ylitarjontaa.

Ensimmäisen vuoden jälkeen huomattiin, että Helsingin seudulle syntyi jatkuvasti lisää joulutapahtumia ja Vanhan joulumyyjäisetkin palasivat vuonna 2015 samaan paikkaan.
Vaikka asiakkaita onkin riittänyt aina mukavasti varmaan kaikkiin tapahtumiin, ei myyjiä välttämättä kuitenkaan ole niin paljon mitä tarjonta edellyttäisi.

Tästä päästäänkin lopputulokseen, että jos kauppa ei myyjillä käy järkevällä tavalla, tapahtuma on järjestäjän resurssit huomioon ottaen todella valtava ponnistus, jossa on taloudellisesti iso riski + vastaavia on Helsingissä todella paljon, jopa Kaapelitehtaalla, onko tapahtumalle lopulta oikeasti tarvetta ja tilausta?

Lopuksi
Emme osaa vielä sanoa koska Kaapelin joulua tai vuonna 2015 myös tauolle jätettyä Kierrätystehdas-tapahtumaa seuraavan kerran järjestetään. Molemmat ovat hyviä tapahtumia, joiden konsepteja pitäisi kuitenkin uudistaa, joten aika näyttää keksitäänkö tähän toteutuskelpoista visiota. Sillä välin Helsinkiin syntyy onneksi paljon uusia hyviä tapahtumia, joissa kannattaa käydä.

Mikäli kiinnostaa lukea lisää siitä mitä kaikkea tapahtumien tekemiseen Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa liittyy, kannattaa tutustua Kaapelin joulu -tapahtumista tehtyihin tuotantoraportteihin: http://www.kaapelinjoulu.fi/historia/

Lisätiedot:
Lauri Helle
Hallituksen pj, Kierrätystehdas ry
050 309 6527, lauri.helle(ät)kierratystehdas.fi.

Kaapelin joulu on Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa vuosina 2014-2016 järjestetty joulutapahtuma, jossa on voinut nauttia koko perheen jouluisesta tunnelmasta satojen laadukkaiden käsityömyyjien, ohjelman ja työpajojen kera. Tapahtumaa järjestää Kierrätystehdas ry.